Educational programme 2013

Program Educational pentru Gastroenterologi in Domeniul Bolilor Inflamatorii Intestinale Cronice

In perioadele 28 octombrie – 1 noiembrie 2013, respectiv 2-6 decembrie 2013, sub egida Societatii Romane de Endoscopie Digestiva (SRED) si cu suportul financiar al companiei Merck, Sharp & Dohme (MSD), s-a desfasurat cea de a 3-a serie a Programului Educational pentru Gastroenterologi in Domeniul Bolilor Inflamatorii Intestinale in 3 centre abilitate: Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie Octavian Fodor, Cluj Napoca (coordonator Prof. Dr. Marcel Tantau), Spitalul Clinic Colentina Bucuresti (coordonator Sef de lucrari Dr. Bogdan Mateescu), respectiv Centrul pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni (coordonatori Prof. Dr. Mircea Diculescu, Prof. Dr. Cristian Gheorghe si Conf. Dr. Liana Gheorghe).
Programul a fost destinat tinerilor specialisti gastroenterologi si medicilor rezidenti in an terminal in specialitatea gastroenterologie si a avut ca scop cresterea abilitatilor practice de diagnostic si tratament in bolile inflamatorii intestinale, tintind sa constituie un grup de tineri specialisti gastroenterologi familiarizati si dedicati acestei arii de patologie gastrointestinala.
Pentru perioada 2-6 decembrie 2013, in Centrul pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni (coordonatori de Program: Prof. Dr. Mircea Diculescu, Prof. Dr. Cristian Gheorghe si Conf. Dr. Liana Gheorghe), s-au inscris 9 participanti (Dr. Andrei Carabelea – Braila, Dr. Ion Cristian Efrem – Craiova, Dr. Maria Ispas – Bucuresti, Dr. Alexandru Lupu – Bucuresti, dr. Silva Pedrazas Cesar Frank – Bucuresti, dr. Dana Glavan – Bucuresti, dr Gabriela Duica – Bucuresti, dr. Cojocea Florentina Gabriela- Bucuresti, dr. Cristina Radu – Bucuresti) si au fost acceptati sa asiste, fara statut oficial si diploma de curs, alti 4 medici rezidenti gastroenterologi din ani mai mici.
Programul cursantilor a cuprins 2-4 prezentari de caz zilnice, comentate in detaliu cu participantii sub coordonarea unui medic primar si a unuia din directorii de curs. Aceste prezentari au fost urmate de vizite cu specialistii in sectie, cu prezentarea pacientilor cu boli inflamatorii intestinale cronice internati sau care s-au prezentat in ambulator. S-au purtat discutii interactive cu cursantii evidentiindu-se particularitatile cazurilor, problemele ce s-au ridicat pentru stabilirea corecta a diagnosticului, a recomandarilor terapeutice si a planului de monitorizare. Cursantii au fost de asemenea prezenti in salile de endoscopie, la explorarea endoscopica a pacientilor cu boli inflamatorii intestinale cronice pentru cazurile prezentate pe sectie si care aveau indicatie de explorari endoscopice.
Asociat, participantior le-a fost prezentat un curs de anatomie patologica in bolile inflamatorii intestinale cronice (sef lucr. Dr. Gabriel Becheanu), si au fost referate articole de profil din literatura de sepcialitate. La finalul cursului, cazurile prezentate au fost regrupate pe dispozitive de memorie externa care au fost puse la dispozitia cursantilor.
“Aceasta este adevarata bucurie in viata: sa fii folosit intr-un scop pe care tu il admiti ca foarte important” Cuvintele economistului american Stephen Covey reflecta cel mai bine starea noastra de spirit, a echipei de gastroenterologi din Spitalul Colentina (fara a-l omite pe Lucian Negreanu, de la Spitalul Universitar) dupa incheierea celui de-al treilea stagiu de Boli inflamatorii intestinale destinat tinerilor gastroenterologi. Caci ce bucurie poate fi mai mare decat sa vezi ca initiativa de a impartasi unor colegi gastroenterologi din alte centre viziunea noastra despre diagnosticul si managementul bolilor inflamatorii intestinale, este rasplatita de inscrierea uni numar mare de participanti.
Ne-am dorit sa facem un stagiu “altfel”, un stagiu de o saptamana, destinat tinerilor gastroenterologi (rezidenti de ultim an sau specialisti) entuziasti, dar carora le lipseau conditiile unui centru nou de cercetare, liniile de endoscopie si echografie high-tech (cu high-definition, magnificatie, cromoendoscopie NBI sau FICE, echoendoscopie, capsula video) si care nu avusesera sansa sau curajul de a se confrunta cu aceasta patologie unica.
Am crezut ca stagiul trebuie dedicat celor mai tineri gastroenterologi, pentru ca ei sunt cei mai avizi de informatie si cei mai dornici de a incepe o noua aventura.
Am incercat sa incurajam inscrierea celor din alte centre, colegii nostri din spital lucrand deja cot la cot cu noi. Am vrut sa ne concentram pe aspectele practice, din viata de zi cu zi si nu sa predam notiuni teoretice de la catedra. Nu am planuit sa ascundem niciuna dintre situatiile dificile in care ne pun deseori bolile inflamatorii intestinale si am dorit sa ne cunoasteti ezitarile si dubiile.
Ne-am propus sa ne vedeti interactionand fara nicio regie cu pacientii nostri, vechi sau noi, explicandu-le diagnosticul, incercand sa le inlaturam temerile si discutand caile de urmat.
Si, cu ajutorul sponsorului (compania MSD Romania), am putut oferi acest stagiu FARA NICIUN FEL DE TAXE si cu conditiile hoteliere garantate pentru toti participantii din provincie. Ne-am bucurat cand colegii (si de acum inainte prietenii) nostri Andreea Ursachescu (Sp Jud Buzau), Carmen Zahiu (Sp Colentina), Dinu Chirita (Sp Militar Iasi), Prateek Vora (Sp Sf Maria Timisoara), Adriana Nurciu (Cl Daria Planning), Andreea Budescu (Cl. Anima Bucuresti), Elena Cojoaca (IC Fundeni), Andrian Isac (Sp Cl Jud Mures), Claudia Cimpoeru (CMDTAMP Bucuresti), Mariana Soare (IC Fundeni), Roxana Mirica (IN de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca), Madalina Ilie (Sp Cl Urgenta Floreasca), Simona Dascalu (Sp Jud Vaslui), Dumitru Predoi (SP Jud Craiova), Alina Muntean (MedLife Bucuresti), Vlad Parvu (Sp Sf Ioan Bucuresti), Mihai Patrasescu (SCl Militar Bucuresti), Gabriela Manolache (Sp Onesti), Claudia Olaru (Sp Cl Urgenta Sf Maria, Iasi) s-au inscris (in cele 3 stagii de pana acum) intr-un numar care ne-a spulberat temerile legate de reclama firava (ne propusesem 5 cursanti/stagiu), motiv pentru care i-am obligat sa lucreze cu noi 6-7 ore/zi, in cele 5 zile ale stagiului. Au fost discutii, examinari clinice si paraclinice (care au solicitat aparatura enumerata mai sus, dar si pe noi), s-au dezbatut optiuni terapeutice, s-au dezvaluit trucuri care vin din experienta, am impartit cele mai noi si mai relevante articole din revistele de top din domeniu, precum si sandwich-uri delicioase. Am fi vrut sa facem si mai mult, dar nu suntem decat niste simpli oameni, iar oboseala a avut ultimul cuvant.
Daca descrierea atmosferei de basm nu v-a convins, nu trebuie decat sa ii intrebati pe participanti daca participarea a meritat! Speram ca i-am convins de frumusetea domeniului Bolilor inflamatorii intestinale si ca, nu vor intarzia sa isi organizeze propriile centre, cu timpul mai bune si mai de succes decat ce le-am aratat noi! Incepeti!!
Noi le multumim pentru ca ne-au folosit pentru acest scop atat de important, iar eu, Bogdan Mateescu, raman indatorat colegilor mei de la Colentina si de la Universitar (Lucian Negreanu, Madalina Marinescu, Andreea Bengus, Roxana Dinu, Theo Voiosu, Raluca Iana, Mariana Nita), exceptionalelor echipe de la Fundeni si de la Cluj (cu care am impartit greutatea organizarii si care ne-au stimulat sa dam ce aveam mai bun in noi), Societatii Romane de Endoscopie Digestiva (care a acceptat sa gireze Proiectul) si sponsorului nostru generos, Merck Sharpe & Dohme Romania, fara de care organizarea nu ar fi fost posibila.