Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale/ ASPIIR
– Conferința de Medicina a Familiei , 28 martie– „Echilibrul delicat între știință, artă și comunicare” , editia a XV-a
Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMFB) a organizat in perioada 28 – 30 martie 2019, una dintre cele mai importante manifestări științifice anuale dedicată medicilor de familie – ocazie cu care Asociatia ASPIIR a participat, alaturi de GastRO Grup din SNMF, cu sesiunea “GP in IBD – Pacientul cu diaree între medicul de familie și specialist”.
Prin acesta ne-am propus sa aducem in atentia medicilor de familie participanti cateva informatii privind importanta dirijarii in timp util, a pacientului ce se prezinta in cabinetul medicului de familie, catre specialist, pentru un diagnostic corect si rapid in situatiile in care acuzele pacientului interfereaza intre o boala diareica sau pot sugera o boala inflamatorie intestinala, situatia din urma reclamand celeritate in investigare si diagnostic specializat.
Pacientii cu boli inflamatorii intestinale cronice si stome considera ca medicul de familie are un rol esential in diagnosticarea in timp util a Bolilor Crohn si CU, la pacientul care se adreseaza, in prima instanta , medicului de familie. De multe ori, simptomele BII se confunda cu cele ale unui colon iritabil sau ale diareei cronice, pacientul pierde timp pretios, mergand la infestioase sau incercand tratament cu antibiotice, de aceea, o comunicare eficienta intre pacient, medicul de familie si specialist si o identificare rapida a diagnosticului sunt esentiale.
Cu sprijinul invitatilor: specialist gastroenterolog, prof.dr. C. Gheorghe, seful sectiei 1 din Clinica de Gastroenterologie, I.C.Fundeni; specialistului infectionsit, N. Tudor; medicilor de familie , specializati in gastroenterologie dr.M.Udrescu si L.Mosneaga, am putut aduce in atentia medicilor de familie, o clasificare a tipurilor de diaree, un algoritm de diagnosticare sau descriere de cazuri ce sugereaza RCUH sau boala Crohn.