D.O.L.L.S.

Proiectul Developing Our Lifelong Learning Skills – D.O.L.L.S. s-a desfasurat in perioada 24 iunie -1 iulie 2013 la Calarasi si a reunit 25 de tineri din 5 tari: Danemarca, Italia, Serbia, Bosnia & Hertegovina si Romania – tineri cu boli inflamatorii intestinale, purtatori de stoma, cu dizabilitati, dar si tineri fara afectiuni medicale.
Proiectul a avut ca obiectiv principal incluziunea, reabilitarea sociala si psihologica prin arta si cultura a  tinerilor cu boli inflamatorii intestinale, purtatori de stoma sau cu dizabilitati; a urmarit sa promoveze toleranta si solidaritatea intre tineri prin inlaturarea prejudiciilor, cliseelor si stereotipurilor privind persoanele cu handicap si eventualele tendinte de marginalizare a acestora.

Am ales arta ca metoda non-formala prin care tinerii sa se poata exprima liber, fara inhibitii, sa poata vorbi despre temerile si complexele lor, sa isi exprime sperantele si sa se poata face mai bine auziti. Mai mult, am ales sa ne exprimam prin lucrul cu papusi uriase pentru ca aceasta ne poarta in lumea copilariei – varsta caracterizata prin lipsa de prejudecati, complexe, clisee.

Insusi titlul proiectului – D.O.L.L.S. – reflecta acest lucru si totodata, nevoia de a invata si de a ne dezvolta abilitatile pe tot parcursul vietii (Developing Our Lifelong Learning Skills), in cazul de fata, de a invata sa fim toleranti fata de cei cu nevoi speciale, sa renuntam la stereotipuri si tendinte de marginalizare.

Prin organizarea unui atelier de constructie a doua papusi gigant, una in pozitie normala, iar cea de-a doua asezata intr-un fotoliu rulant; prin simbioza dintre aceste doua papusi in cadrul evenimentului organizat in spatiu public in finalul proiectului, ne-am propus  sa crestem gradul de constientizare ca toti suntem la fel indiferent de conditie sociala, stare de sanatate, sa sensibilizam opinia publica si decidentii din sistemul medical asupra nevoilor persoanelor cu afectiuni cronice sau dizabilitati.