Pacientul stomizat – adevăr și provocare

„Pacientul stomizat – adevăr și provocare în practica medicului de familie”
Workshop ASPIIR si GastRO Grup SNMF/ GP in IBD project
Conferința de Medicina Familiei , editia a XV-a, Bucuresti
„Echilibrul delicat între știință, artă și comunicare”
30 martie 2019, Crystal Palace Ballrooms, Bucuresti
După intervenția chirurgicală soldată cu stoma temporară sau permanentă, pentru a pune intestinul în repaus și a permite stingerea activității inflamatorii, pacientul stomizat trebuie susținut de cadrele medicale- medici si asistente,dar și de familie pentru a învăța să gestioneze noua situație si noul mod de viață.
Contactul permanent cu asistenta specializată în îngrijire sau/și cu medicul de familie, dar și cu grupuri de pacienți cu același tip de probleme, este esențial pentru depășirea problemelor medicale și psihologice care apar.
Ajutorul calificat presupune intervenția imediat postoperator de către asistenta specializată, îngrijirea fiind preluată la externare de către echipa medicului de familie sau asistența de îngrijiri la domiciliu. Efortul echipei medicale vizează dobîndirea de către pacient a autonomiei și confortului necesar unei vieți normale.
Atelierul realizat de ASPIIR (Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România) si GastRO Grup al SNMF, in 30 martie, cu sprijinul doamnei asistent Georgeta Pasarin, Secția de Chirurgie Generală din Institutul Clinic Fundeni, s-a adresat medicilor de familie si și-a propus să atingă aspectele esențiale ale abordării unui astfel de pacient de către medicului de familie si echipa sa din cabinetul de medicina de familie.
ASPIIR a urmarit, prin acest workshop, sa sensibilizeze Medicii de Familie asupra problemelor pacientului stomizat , sa ii ajute sa dobandeasca notiuni de baza privind ingrijirea pacientului purtator de stoma si recunoasterea semnalelor sugestive ale unor eventuale complicatii.
Ne-am propus ca, la sfârșitul atelierului, participanții să poata enumera si identificea cel puțin 3 tipuri de stome digestive; sa constientizeze si sa recunoasca eventuale complicatii ce pot aparea la pacientul stomizat; sa recunoască tipurile de dispozitive medicale de protezare a stomelor; sa poata răspunde la cel puțin 3 dintre cele mai frecvente întrebări ale pacientului stomizat.
Atelier derulat in parteneriat cu GastRO Grup din SNMF, cu sprijinul doamnei asistent Georgeta Pasarin si cu contributia OrtoProfil Tg. Mures.